Har du frätskador på tänderna?

Emaljen är det starkaste ytskiktet vi har i kroppen. Den ska kännas hård och fast men kan också förtunnas med tiden på grund av mycket sur mat och sura drycker. Om det känns obehagligt att bita i hårda råa grönsaker som till exempel morötter, ta en titt på dessa symptom och se om din tandemalj håller på att slitas ned. Det gör tänderna sårbara för allt från flisor och sprickor till hål.

SYMPTOM 1: Ojämnheter i tänderna

Om du börjar märka fördjupningar i tänderna, kan det vara ett tecken på att emaljen är skadad.

SYMPTOM 2: Gulaktiga tänder

Ett annat symtom som kan tyda på en skadad emalj är en gulaktig färg på tänderna. Det kan uppstå när mer av dentinet (den hårda, kompakta, benliknande vävnaden som bildar kärnan av tanden under emaljen) blir synligt. Dentin har naturligt en gulaktig färg.

SYMPTOM 3: Tänder som flisar sig

Om du börjar se små sprickor eller flisor som lossnat från tänderna kan det vara ett annat varningstecken på att tandemaljen är nedsliten och dina tänder blivit svagare. Det ökar då risken för skador när du biter och tuggar.

SYMPTOM 4: Känslighet

Om dina tänder blivit mer känsliga med tiden, speciellt vid extrem temperatur när du andas in kall luft, eller dricker varmt te och kaffe eller iskallt vatten, så kan det vara ett tecken på att emaljen håller på att slitas ner, vilket gör tanden mer sårbar för karies.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet