Varför har jag en klibbig beläggning på tandköttet?

Ett tunt lager av bakterier, även kallat biofilm, kan fastna på nästan vilket underlag som helst. Det är därför ditt tandkött och dina tänder kan kännas skrovliga och ofräscha när du vaknar på morgonen. Bakteriebeläggningar är normalt och de flesta av oss får det – även om vi borstar tänderna, använder tandtråd och munskölj. Men om du inte tar bort beläggningen varje dag, kan det utvecklas till plack.

Plack bildas när mat som innehåller kolhydrater (socker och stärkelse) ofta lämnas kvar på tänderna. Bakterierna som bor i munnen livnär sig på den typen av mat och använder den till att producera syra. Med tiden börjar syran fräta på tandemaljen, vilket i sin tur leder till karies. Plack kan också bildas vid tandroten under tandköttet och bryta ned tandbenet.

En person som har stenkoll på sin munvårdsrutin där hemma – som borstar, använder tandtråd och sköljer med munskölj varje dag – kan kontrollera och minimera uppbyggnaden av plack. Men om du rengör och sköljer mer oregelbundet, kan bakteriebeläggningen hårdna och bli till tandsten (vanligtvis gulaktig till färgen) och den tjocka beläggningen kan då bara tas bort hos tandläkaren med speciella verktyg.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet