3 tips för att motverka tandköttssjukdom

Tandköttssjukdom är en infektion i munnen som orsakas av en tjock bakteriebeläggning som sitter fast på tänder och tandkött. För att bli av med tandköttssjukdom måste du först ta reda på vilken form du lider av. Om ditt tandkött är svullet eller om du ser blod i handfatet när du borstar tänderna, kan det vara tandköttsinflammation (gingivit). Om det lämnas obehandlat och du upplever stora skador på tandkött och ben, kan det vara den allvarligare formen parodontit. Prata med utbildad tandvårdspersonal för ytterligare råd om hur du ska behandla tandköttssjukdomen.

1. Förbättra din munvårdsrutin

Tandköttssjukdom utvecklas huvudsakligen när vi slarvat med munvården. Vid tandköttsinflammation är lösningen helt enkelt att skärpa till rutinen för att minska mängden bakterier i din mun. Att borsta tänderna efter maten, använda tandtråd och munskölj två gånger dagligen kan förhindra utvecklingen av tandköttssjukdom. Boka även regelbundna tandläkarbesök, eftersom när plack blir till tandsten, kan det bara tas bort hos tandläkaren. Tandköttsinflammation kan förhindras om du agerar i tid.

2. Få en grundlig rengöring

Om en striktare munvårdsrutin inte minskar symtomen på tandköttsjukdom, har du sannolikt en allvarligare infektion där djupa bakteriefickor har bildats runt den nedersta delen av tanden som är svåra att komma åt. En djuprengöring hos tandläkare eller specialist en gång i halvåret är bästa sättet för att bli av med tandsten.

3. Gå till tandläkaren

Om problemen kvarstår, kan du behöva antibiotika för att helt bli av med de mikroorganismer som orsakar infektionen i munnen.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet