VITA TÄNDER

ANLEDNINGAR TILL ATT DINA TÄNDER ÄR GULA

Har du någonsin tittat dig i spegeln och undrat över hur dina tänder blev så gula? Du är inte ensam. Eftersom tänderna kan gulna gradvis, är det inte så lätt att upptäcka. Och även om självförtroendet sjunker och du sörjer ditt en gång bländande vita leende, så misströsta inte – du kan få tillbaka det. Till att börja med, ta reda på vilka orsaker som finns till missfärgning och hur du kan undgå att utsätta dina tänder för dem.

ORSAK #1: Du blir äldre

Dina tänder kan börja gulna naturligt när du blir äldre. Det sker i och med att det starka vita ytskiktet på tänderna, emaljen, försvagas med tiden av det vardagliga slitaget på tänderna, vilket gör att dentinets naturliga färg kommer fram.

ORSAK #2: Du använder tobak

Tobaksanvändning, som cigaretter och pipa eller snus, missfärgar tänderna. Vid kontinuerlig användning gör de att dina tänder blir mörkare med tiden.

ORSAK #3: Din munhygien kan bli bättre

Om du inte borstar tänderna, använder tandtråd och sköljer din mun regelbundet för att ta bort plackuppbyggnad, kan det påskynda missfärgningen av dina tänder.

ORSAK #4: Du använder läkemedel

Vissa antihistaminer, blodtrycksmediciner och antipsykotiska läkemedel kan missfärga tänderna hos vuxna. Prata med din läkare om det läkemedel du använder (eller överväger att börja använda) kan ha sådana eventuella biverkningar.

ORSAK #5: Du har en sjukdom

En mindre vanlig orsak till missfärgning av tänderna kan antingen vara en sjukdom som påverkar emaljen, eller behandlingen av en sjukdom, som till exempel cellgiftsbehandling och/eller strålbehandling mot cancer. I sådana fall är missfärgningen mer brunaktig till färgen.

ORSAK #6: Du har det i generna

Vissa människor har en emalj som är tjockare eller naturligt vitare än andras.

 

ENKLA VANOR SOM HÅLLER TÄNDERNA VITA

När du inte regelbundet borstar, använder tandtråd och sköljer bort matpartiklar och bakterier från munnen så kan de omvandlas till missfärgande ämnen som gör dina tänder mörkare. Tyvärr fungerar inte alla whitening-produkter, och vissa produkter passar inte alla. Därför är här några dagliga vanor som hjälper dig att se till att dina tänder inte missfärgas på grund av bristande munhygien.

BORSTA

Minst två gånger om dagen, med tandkräm som innehåller fluor.

ANVÄND TANDTRÅD

Minst en gång om dagen, för att rengöra det svåråtkomliga utrymmet mellan tänderna.

SKÖLJ

Använd ett munskölj som LISTERINE® Advanced White Milder Taste i 60 sekunder två gånger om dagen, för vitare tänder på bara en vecka. Den gör tänderna vitare med en teknologi utan slipmedel som lyfter missfärgningarna från tänderna. Den bildar också ett skyddande hölje som förhindrar att nya missfärgningar bildas på tandytan.

VANLIGA FRÅGOR OM VITA TÄNDER

QA Text: