FRISKT TANDKÖTT

Att ha problem med tandköttet är vanligt

Miljontals vuxna människor har någon form av tandköttssjukdom, men bara en bråkdel upptäcker det då smärta inte är ett tidigt symtom. Att ignorera lite blod i handfatet efter att ha borstat tänderna eller använt tandtråd låter kanske inte så farligt, men det finns god anledning till att hålla koll på sådana signaler. Det är tecken på tandköttsinflammation, en lättbehandlad form av tandköttssjukdom som du kan bli av med helt och hållet. Om det lämnas obehandlat, kan det lindriga stadiet utvecklas till en allvarligare form som kan ge permanenta skador på benet och vävnaden som håller tänderna på plats.

Den vanligaste orsaken till tandköttsinflammation är en oregelbunden munvårdsrutin. Felaktig teknik när du borstar tänderna kan också bidra till att problemet förvärras. När du inte borstar, använder tandtråd noggrant och sköljer med munskölj regelbundet, tillåts mat och bakterier att strategiskt placera sig mellan tänder och tandkött där de tryggt kan växa och bilda plack. Plackuppbyggnaden vid tandköttskanten kan då hårdna till tandsten, om den inte tas bort med noggrann rengöring. Tandsten kan bara avlägsnas hos tandläkaren med speciella verktyg.

Den goda nyheten är att tandköttsinflammation kan behandlas genom en förbättrad munvårdsrutin hemma och tätare besök hos tandläkaren för att ta bort plack och tandsten med speciella verktyg. Förhindra utvecklingen av tandköttssjukdom genom att borsta tänderna efter maten, använda tandtråd och skölja med munskölj två gånger per dag.

Listerine® erbjuder munskölj som främjar ett friskt tandkött. Här kan du läsa mer om Listerine® Teeth & Gum Defence och Listerine® Fresh Ginger & Lime Milder Taste.

Vanliga frågor om tandkött och tandköttsproblem

QA Text: