Ilningar

DÄRFÖR ILAR DET I TÄNDERNA

Ilningar i tänderna kan vara ett tecken på att din tandemalj är skadad. Ta reda på hur det går till och hur du kan undvika maten, drycken och även de till synes oskyldiga vanorna som kan skada emaljen.

5 ORSAKER TILL ILNINGAR I TÄNDERNA

Orsak #1: Aggressiv tandborstning

Att borsta för hårt eller från sida till sida kan skada den vita, synliga delen av tanden, emaljen, speciellt vid tandköttskanten, där emaljlagret är tunt. Om du märker att du sliter ut tandborstarna på löpande band, bör du kanske ändra din teknik en smula för att skydda emaljen.

Orsak #2: Tandköttssjukdom

En plackuppbyggnad kan leda till tillbakadraget tandkött och fickor kan då bildas i tandköttet runt tanden. Det gör området svårt att hålla rent, och problemet förvärras.

Orsak #3: Tillbakadraget tandkött

Du kanske har märkt att ditt tandkött börjar försvinna från tanden. Det betyder att tandköttet drar sig tillbaka och blottar den känsliga tandroten.

Orsak #4: Tanderosion (frätskador)

Om du regelbundet äter mat med kraftig smak och/eller sur mat och dryck, kan det uppstå frätskador på tandemaljen. Om emaljen nöts bort, kan dentinet under den blottas, vilket kan leda till tandkänslighet.

Orsak #5: En sprucken tand

En spricka kan sträcka sig från tuggytan på tanden ner till roten. Då kan extrema temperaturer, framför allt kyla, orsaka obehag.

4 FIENDER TILL KÄNSLIGA TÄNDER

Undvik de här om du har ont i tänderna

 

Fiende #1: Kalla saker 

Tänkte du dränka dina sorger (över känsliga tänder) i en bägare med glass? Tänk om. Din emalj är som en sköld som skyddar dentinet när kylan slår emot tandytan, och om den är skadad gör kalla saker riktigt ont. Till och med att andas kall luft kan ge den där plötsliga, ilande känslan i dina tänder.

Fiende #2: Varma saker

Precis som att du själv inte vill ha kokhett vatten på din hud, klarar dina tänder inte heller av varm vätska om emaljen är skadad.

Fiende #3: Sura saker

Älskar du citrusfrukter, tomater, pickles och vin? Det gör inte dina tänder. Syra fräter på emaljen och gör tänderna väldigt känsliga.

Fiende #4: Söta saker

En annan sur skurk är socker. Bakterierna i din mun älskar socker, och ju mer du äter, desto mer syra producerar de. Många av oss är svaga för sötsaker, men några av de värsta banditerna att undvika är läsk, vissa sportdrycker och juice.

5 SÄTT ATT LINDRA ILNINGAR I TÄNDERNA

1. Borsta varsamt

Känsliga tänder kräver extra omtanke. Ju hårdare du borstar, desto större risk för slitage på tandytan. Även om dina tänder börjar kännas bättre, är det viktigt att fortsätta borsta försiktigt med en mjuk tandborste. Borsta varsamt runt tandköttskanten så att du inte tar bort mer tandköttsvävnad.

2. Tänk på din kost

Försök att inte äta för mycket mat som innehåller syra, som apelsiner och citroner, eftersom de gradvis kan fräta sönder emaljen och leda till att dentinet blottas. Den här typen av mat kan också förvärra känsligheten och orsaka smärta.

3. Ta hand om din mun

För att få så bra munvård som möjligt, se till att använda rätt teknik när du borstar tänderna och använder tandtråd för att noggrant rengöra alla delar av din mun.

4. Hitta en vänlig tandkräm

Leta efter en skonsam tandkräm som innehåller fluor.

5. Spela inte hjälte

Upplever du smärtsamma ilningar i tänderna? Om ja, så vänta inte med att gå till tandläkaren. Din tandläkare kan ge råd om munhygien och erbjuda fluorbehandling.

VANLIGA FRÅGOR OM KÄNSLIGA TÄNDER:

QA Text: