STARKA TÄNDER & KARIES

Är du orolig för kariesangrepp och hål i tänderna?

För att stärka tänderna och undvika dåliga nyheter hos tandläkaren finns det flera saker du kan göra för att förebygga munproblem. Och det är lättare att upprätthålla en frisk mun och förebygga karies om man förstår vad som orsakar hål i tänderna.

Ett hål i tanden innebär att en del av tanden är skadad. Det kan visa sig på olika sätt beroende på hur allvarlig skadan är och var i munnen den sitter. Vanligtvis märks inga symtom förrän hålet blivit större. Men om och när det uppstår symtom, kan det upptäckas på flera sätt. Du kan exempelvis drabbas av ilningar i tänderna, tandvärk eller mörka missfärgningar på tänderna som ser brunaktiga/svarta ut. Vid karies går det till och med ibland att se hålet i den angripna tanden. Ofta får du inga tydliga varningssignaler för karies, som smärta eller hål, och då kan det vara på en röntgenbild hos tandläkaren som problemet upptäcks. Därför är det viktigt att gå på regelbundna tandläkarbesök.

Du kan förebygga karies. Mineralerna i vår saliv, som kalcium och fosfat, kan tillsammans med det skyddande fluoret som finns i tandkrämer och munskölj, hjälpa till att stärka emaljen och skydda tänderna mot frätskador. Fluor hjälper till att förhindra att karies blir värre.

Försök även att undvika att småäta och att göra saker som skadar emaljen. Några exempel är att inte tugga på pennor, öppna förpackningar med tänderna och att undvika tandgnissling eller att pressa tänderna (bita ihop käkarna hårt). Även rökning gör tänderna mer sårbara för skadliga bakterier.

Listerine® erbjuder munskölj som hjälper till att skydda mot karies för att ge starka tänder. Alla munskölj från Listerine® i Sverige innehåller fluor. Om du vill ha ett fluorskölj med extra fluor finns Listerine® Professional Fluoride Plus.

Vanliga frågor om starka tänder & karies

QA Text: