4 saker att undvika som skadar emaljen

Det finns många dagliga vanor som kan vara dåliga för din mun, men se upp för dessa fyra saker som kan skada dina tänder.

1. Tugga på föremål

De flesta av oss har vid något tillfälle instinktivt velat bita på en kapsyl eller penna. Men att göra det kan skada dina tänder.

2. Öppna förpackningar med tänderna

Från chipspåsar till godis med papper på, vi har alla öppnat förpackningar med tänderna i brist på en sax i närheten. Men för dina tänders skull,  ta dig tid att leta reda på andra redskap när du ska öppna förpackningar.

3. Gnissla tänder

Vissa människor gnisslar tänder, antingen i vaket tillstånd eller i sömn. När du gnider tänderna fram och tillbaka mot varandra kan det slita på dem. Samma sak gäller om du pressar tänder (biter ihop käkarna hårt). Tandgnissling sliter också på emaljen och ökar risken för karies. Om du har problem med tandgnissling eller pressar tänder, fråga din tandläkare om en bettskena kan vara ett alternativ för dig.

4. Rökning

När du har missfärgningar på dina tänder ser det inte bara trist och oattraktivt ut, det kan även göra dina tänder mer sårbara för skadliga bakterier.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet