4 sanningar som skyddar ditt tandkött (och dina tänder)

SANNING: Det är vanligt

Om du är orolig över eventuella tandköttsproblem, är du inte ensam. Miljontals vuxna har någon form av tandköttssjukdom, men många av oss är inte medvetna om det.

SANNING: Det är inte bara en sak

Termen tandköttssjukdom, eller i mer medicinska termer, parodontit, syftar inte bara på en åkomma, symtom eller behandling. Det syftar på en hel rad symtom och stadier, från lindriga symtom som rött och svullet tandkött och mer uppenbara tecken som blödande tandkött, till mer allvarliga besvär som tandköttsinflammation, där tandköttet drar sig tillbaka och fickor bildas. Om situationen ignoreras kan de leda till allvarliga skador som förstör tänder, tandkött och vävnad.

SANNING: Det går att förebygga

Den goda nyheten är att förloppet – från lindriga symtom som irriterat, inflammerat tandkött till allvarligare bildningar av tandköttsfickor – inte sker över en natt. Vid varje steg i förloppet finns en chans att förbättra munhälsan för att skydda ditt tandkött och dina tänder.

SANNING: Du bör inte ignorera symtomen

Ju mer medvetna vi är om de tidigaste tecknen på tandköttsproblem, desto snabbare kan vi agera och förbättra munhälsan och få tillbaka en friskare och fräschare mun. Om ditt tandkött blöder och du fortsätter att ignorera problemet, kan tandköttsjukdom få allvarliga konsekvenser, som till exempel tandlossning.