5 inte-så-oskyldiga vanor som skadar din mun

Du älskar (vitt) vin

Rödvin kan missfärga tänderna, men visste du att både rött och vitt vin faktiskt kan skada ditt tandkött på grund av att de innehåller så mycket syra?

Du biter på naglarna

Många av oss har vanor som kommer fram när vi blir stressade, som att vicka på foten eller trumma med fingrarna. Om du har för vana att bita på naglarna, bör du veta att varje gång du tar handen till munnen och börjar bita, bjuder du in alla möjliga bakterier och smuts (som finns under dina naglar) till din mun.

Du har inte tid

Att vara för upptagen eller för trött är ingen ursäkt för att slarva med munhygienen. Vi har alla latare perioder ibland, men faktum är att när vi inte borstar tänderna så noga och använder tandtråd eller munskölj oregelbundet kan det leda till synligt plack på tänderna.

Du använder tandpetare

Dessa små stickor kan rengöra mellan tänderna om de används på rätt sätt. Men tandpetare används ofta på ett sätt som inte är nyttigt och skadar istället tandköttsvävnaden.

Du älskar citroner

Citroner och andra citrusfrukter innehåller syra som kan skada tandköttsvävnaden, och kan irritera en redan ömtålig mun. De innehåller visserligen C-vitamin som stärker immunförsvaret och är naturligt bakteriedödande, men de bör inte vara en överdrivet stor del av din kost.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet