5 saker du bör veta om tandköttsinflammation

Vad är tandköttsinflammation (gingivit)?

Tandköttsinflammation är det tidiga stadiet av tandköttssjukdom, som är vanligt bland vuxna. Världshälsoorganisationen uppskattar att 15% - 20% av vuxna i medelåldern lider av den allvarligare formen av sjukdomen, parodontit (tandlossning).

Vilka är symtomen på tandköttsinflammation?

Det är lätt att missa symtomen på tandköttsinflammation. Men om du har rött, svullet tandkött som lätt blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd, kan du ha tandköttsinflammation. Det är inte säkert att inflammationen gör ont, och därför kan det vara lätt att missa.

Vad orsakar tandköttsinflammation?

Den vanligaste orsaken är brister i den egna munvården, och felaktig teknik. Om du inte borstar tänderna, använder tandtråd och munskölj varje dag, kan bakterier stanna kvar och bilda en tjock beläggning – plack – vilket kan leda till tandsten och tandköttsinflammation, som i sin tur kan leda till tandlossning.

Kan tandköttsinflammation förebyggas?

En bra och noggrann rutin för munrengöring som innebär att du borstar tänderna och använder munskölj två gånger om dagen, samt använder tandtråd en gång om dagen, kan hjälpa till att förebygga tandköttsinflammation (gingivit). Det är också viktigt att boka regelbundna tandläkarbesök för att hålla din mun frisk och ren, då tandsten bara kan tas bort hos tandläkaren med speciella verktyg.

Hur behandlas tandköttsinflammation?

Det som är avgörande för att behandla tandköttsinflammation är att inte ignorera symtom som verkar ofarliga, som lite blod i handfatet när du använder tandtråd eller borstar tänderna, och/eller irriterat tandkött som ser rött och svullet ut. Om du märker av dessa symtom, boka en tid hos tandläkaren för att undersöka tänder och tandkött och ta reda på orsaken. Din tandläkare kanske rekommenderar en förbättrad munvårdsrutin som även inkluderar att använda munskölj. Om det har bildats fickor med bakterier runt tänderna och tandköttet börjat dra sig tillbaka, kan en djuprengöring hos tandläkare eller specialutbildad tandvårdspersonal rekommenderas. Den goda nyheten är att tandköttsinflammation är ett tidigt och lindrigt stadium av tandköttssjukdom som kan förebyggas. Med det sagt, så är tandköttsinflammation, om det inte behandlas, fortfarande en riskfaktor för att utveckla parodontit, som är den främsta orsaken till tandlossning hos vuxna.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet