5 tecken som tyder på att du har någon form av tandköttssjukdom

Att ignorera lite blod i handfatet efter att ha borstat tänderna eller använt tandtråd låter kanske inte så farligt, men det finns god anledning till att hålla koll på sådana signaler. Det är tecken på tandköttsinflammation, en lättbehandlad form av tandköttssjukdom som du kan bli av med helt och hållet. Om det lämnas obehandlat, kan det lindriga stadiet utvecklas till en allvarligare form som kan ge permanenta skador på benet och vävnaden som håller tänderna på plats. Håll munnen frisk genom att vara uppmärksam på de fem tydligaste signalerna som kroppen skickar.

#1 Du ser rött

Röd är en varningsfärg. Så om du tittar i spegeln och ser rött tandkött, är det rimligt att anta att tandköttet inte mår bra. Ett friskt tandkött är fast och har en blekrosa färg. Bakterier kan orsaka tandköttsinflammation, gingivit, som är det tidiga och lindriga stadiet av tandköttssjukdom, eller tandlossning (parodontit), som är den senare och mer allvarliga formen.

#2 Du har svullet tandkött

Vid tandköttsinflammation kan tandköttet också bli svullet. Det är ett tecken på att du bör följa en mer noggrann munvårdsrutin.

#3 Du ser blod i handfatet

Blod i handfatet när du spottar efter att ha borstat tänderna eller använt tandtråd är ett annat symtom. Tandkött som lätt blöder är ett tecken på tandköttsinflammation.

#4 Ditt tandkött drar sig tillbaka

Om dina tänder börjar se större ut än de brukar, och du lägger märke till att tandköttet drar sig tillbaka eller verkar försvinna från tanden, är det ännu ett klassiskt tecken på tandköttsinflammation. Det är inte bara en naturlig del av åldrandet.

#5 Du har dålig andedräkt

Dålig andedräkt eller dålig smak i munnen, kan också tyda på tandköttsinflammation. Plackuppbyggnad på tänder, tandkött och tunga är vanligtvis orsaken till dålig andedräkt. Andra förändringar i din mun som kan orsakas av tandköttssjukdom är ömt tandkött, nya ovanliga hålrum som bildats mellan tänderna, tänder som sitter löst och/eller att det känns märkligt när du biter eller hur tänderna möter varandra när du biter ihop. Det här är tecken som du inte bör ignorera. Om du agerar på dina tandköttsproblem finns det fortfarande en chans att undvika tandlossning (paradontit).

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet