6 anledningar till att dina tänder är så gula

Har du nånsin tittat dig i spegeln och undrat över hur dina tänder blev så gula? Du är inte ensam. Eftersom tänderna kan gulna gradvis, är det inte så lätt att upptäcka. Och även om självförtroendet sjunker och du sörjer ditt en gång bländande vita leende, så misströsta inte – du kan få tillbaka det. Till att börja med, ta reda på vilka orsaker som finns till missfärgning och hur du kan undgå att utsätta dina tänder för dem.

ORSAK #1: Du blir äldre

Dina tänder kan också börja gulna naturligt när du blir äldre. Det sker i och med att det starka vita ytskiktet på tänderna, emaljen, försvagas med tiden av det vardagliga slitaget på tänderna, vilket gör att dentinets naturliga färg kommer fram.

ORSAK #2: Du använder tobak

Tobaksanvändning, som cigaretter och pipa eller snus, missfärgar tänderna. Vid kontinuerlig användning gör de att dina tänder blir mörkare med tiden.

ORSAK #3: Din munhygien kan bli bättre

Om du inte borstar tänderna, använder tandtråd och sköljer din mun regelbundet för att ta bort plackuppbyggnad, kan det påskynda missfärgningen av dina tänder.

ORSAK #4: Du använder läkemedel

Vissa antihistaminer, blodtrycksmediciner och antipsykotiska läkemedel kan missfärga tänderna hos vuxna. Prata med din läkare om det läkemedel du använder (eller överväger att börja använda) kan ha sådana eventuella biverkningar.

ORSAK #5: Du har en sjukdom

En mindre vanlig orsak till missfärgning av tänderna kan antingen vara en sjukdom som påverkar emaljen, eller behandlingen av en sjukdom, som till exempel cellgiftsbehandling och/eller strålbehandling mot cancer. I sådana fall är missfärgningen mer brunaktig till färgen.

ORSAK #6: Du har det i generna

Det är också möjligt att du har ärvt en emalj som är gulare än andras.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet