Fräsch andedräkt: Vanliga frågor och svar

Kan dålig andedräkt vara ett tecken på underliggande hälsoproblem?

Ja, ihållande dålig andedräkt kan vara en sidoeffekt av andra medicinska tillstånd. En något fruktig andedräkt som varken är särskilt behaglig eller obehaglig är ett tecken på diabetes, medan en stark lukt av ammoniak har kopplats till njursjukdomar. 

Munsjukdomar som tandköttsinflammation kan ge dålig andedräkt på grund av den ökade mängden bakterier i munnen. Och muntorrhet, som hämmar salivflödet, gör att munnen inte kan spola bort bakterier och matpartiklar på ett naturligt sätt från dina tänder och tandkött, innan de bryts ner och börjar ruttna.

Om du är orolig för att din dåliga andedräkt kan vara ett tecken på ett allvarligare problem, eller om du bara inte får bukt med den dåliga andedräkten på egen hand genom att borsta tänderna, använda tandtråd och munskölj, så prata med din tandläkare.

Vilka vanor kan ge dålig andedräkt?

När det kommer till vanor som kan ge dålig andedräkt, är det få som slår tobaksanvändning. Bara rökning i sig kan vara tillräckligt för att ge dålig andedräkt, för att inte tala om riskerna för andra hälsoproblem som det medför. En sockerrik kost hjälper inte heller — de naturliga bakterierna i din mun kommer att frossa i det överflödiga sockret och dekorera dina tänder och tandkött med bakteriebeläggningar. Lågkaloridieter främjar en snabb nedbrytning av kroppsfett, vilket leder till ketoacidos, som ger andedräkten en fruktig lukt. Människor som regelbundet hoppar över måltider löper en annan risk: att tugga hjälper nämligen till att stimulera salivflödet, vilket i sin tur hjälper till att förhindra att din mun blir torr och luktar unket. De som regelbundet andas genom munnen drabbas av munntorrhet som i sin tur leder till dålig andedräkt. Slutligen så kan även stress vara en bidragande orsak till en obehaglig andedräkt.

Hjälper tuggummi verkligen mot dålig andedräkt?

Ja och nej. Eftersom dålig andedräkt ofta orsakas av muntorrhet, kan tugga på sockerfritt tuggummi vara ett bra sätt att få fart på salivproduktionen. Den hjälper inte bara till med att skölja bort bakterier, men lotsar även ut ovälkomna matpartiklar ur din mun innan de börjar brytas ner. 

Godis och sugtabletter som är fullproppade med socker, däremot, kommer inte att hjälpa. De kanske döljer lukten, men de kommer inte att ta bort bakterierna som orsakar den dåliga andedräkten. Sockerrik mat är nämligen den mat som bakterierna vill ha för att producera syror, vilket i sin tur kan leda till karies. 

Det klokaste du kan göra är att borsta, använda tandtråd och munskölj två gånger om dagen. Det garanterar att din mun håller sig maximalt ren.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet