Från bakteriebeläggning till tandköttssjukdom

Bakteriebeläggning är ett tunt, klibbigt lager av bakterier som sätter sig på ytorna i munnen – på tungan, tandköttet och tänderna. Vi har alla bakteriebeläggningar (även de som är flitigast med tandborsten, tandtråden och munsköljet). Det beror på att den klibbiga beläggningen fastnar på nästan vilken yta som helst som är våt (det händer även i naturen – tänk på hala klippor eller skrovet på en båt).

Om du borstar tänderna, använder tandtråd, och sköljer regelbundet, kan du minimera bakteriebeläggningen. Men om du inte följer din munvårdsrutin kan beläggningen växa och det bildas plack som du kan se med blotta ögat (det har vanligtvis en gulaktig färg).

Den tjockare bakteriebeläggningen kan irritera tandköttet och sätta igång en inflammatorisk reaktion i kroppen. Det gör att tandköttet ser rött och svullet ut istället för rosa och fast. Tandköttsinflammation kan försvinna helt om det behandlas i tid, men om det lämnas obehandlat kan det utvecklas till en allvarligare form av tandköttsjukdom, parodontit, vilket kan leda till tandlossning.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet