Hur muntorrhet leder till dålig andedräkt

Xerostomi, även kallad muntorrhet, uppstår vanligen när salivproduktionen minskas. Den torra miljön i munnen leder till talsvårigheter, halsont och det blir svårt att hitta ett vattenglas som är stort nog för att släcka törsten. Det kan också leda till dålig andedräkt. Varför? Den naturliga saliven som helt plötsligt försvann har ett jobb att sköta – nämligen att skölja bort bakterier och partiklar av matrester från din mun. Utan saliven som spolar bort dem, börjar bakterierna och resterna att brytas ner, och det uppstår en obehaglig lukt. 

Det finns många saker som kan orsaka muntorrhet. Vissa mediciner kan minska salivproduktionen. Det kan även strålbehandling, diabetes och att andas genom munnen. Om det inte åtgärdas kan muntorrhet leda till karies. 

Du kan åtgärda sidoeffekterna av muntorrhet. Att tugga sockerfritt tuggummi kan hjälpa till att stimulera saliv utan att tänderna blir täckta av onödigt socker. Andra enkla hjälpmedel mot muntorrhet kan vara att dra ner på koffeinet och dricka mycket vatten.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet