Starka tänder utan karies: Vanliga frågor och svar

Plack eller tandsten?

Tandsten består av plack som har lämnats obehandlat och blivit till ett hårt lager på tandytan. Tandsten kan bara tas bort hos tandläkaren. Plack är en tjock beläggning på tänderna som består av saliv och matpartiklar som samlats ovan och runt tandköttskanten. Placket kan tas bort genom att borsta tänderna på ett skonsamt sätt, använda tandtråd eller skölja med LISTERINE® munskölj, innan det hårdnar till tandsten. Syran från placket kan angripa tänderna så snart du ätit något – om den inte tas bort kan det fräta sig igenom emaljen och leda till karies. Plack skadar också tandköttet och kan ge rött, svullet tandkött som blöder när du borstar, eller till och med leda till tillbakadraget tandkött.

Tandsten har en gulaktig färg och sitter vid tandköttskanten. Det är plack som sitter kvar och som hårdnat av mineraler som finns i saliven. Tandsten fortsätter att växa och förkalkas om det inte tas bort. Tandsten kan bara tas bort hos tandläkaren med speciella verktyg. För att förebygga problemen kan du borsta tänderna, använda tandtråd, skölja med LISTERINE® Total Care munskölj och använda tandkräm som motverkar tandsten.

Vad är fluor?

Fluor är ett naturligt ämne och känt för att motverka karies. Syran i placket leder till mineralbrist i tanden (demineralisering), vilket i sin tur leder till karies. Men kariesangreppet kan stoppas genom remineralisering. Fluor kan skynda på processen att återställa förlorade mineraler.

Du kan få fluor från fluortandkräm och LISTERINE® munskölj.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet