Livsstilsvanor som leder till dålig andedräkt

När en regelbunden munvårdsrutin som att borsta, använda tandtråd och munskölj inte räcker till för att motverka din dåliga andedräkt, kan det vara på tiden att ställa dig själv lite obekväma frågor angående din livsstil och dina vanor.

Hur ser dina matvanor ut?

Sockerrik mat är, och bör betraktas som, ett uppenbart problem. De naturliga bakterierna i din mun älskar att omvandla sötsaker till dålig lukt. Syrabildande mat skapar en optimal miljö i din mun för bakterier som orsakar dålig andedräkt. Utan kolhydrater börjar din kropp bryta ner fetter och proteiner för att få energi, vilket ger en ofräsch illaluktande andedräkt. Ett bra tips är att sträva efter en balanserad, hälsosam kost som innehåller tillräckligt mycket frukt och grönt, som t ex röd paprika, broccoli och knapriga grönsaker då de hjälper till att lossa på matrester som fastnat.

Hur ofta dricker du alkohol?

Ju oftare du skålar, desto oftare ökar du risken för dålig andedräkt. Det beror på att alkohol inte bara orsakar muntorrhet, det kan också låta bakterierna stanna kvar i munnen efter att du slutat dricka.

Älskar du kaffe?

Morgonkaffet kan visserligen kännas livsnödvändigt ibland, men koffeinet i kaffe minskar salivproduktionen i din mun. Mindre saliv betyder fler bakterier som orsakar dålig andedräkt. Det innebär också att alla eventuella matpartiklar som finns kvar efter den senaste måltiden börjar brytas ner i din mun. Det klokaste du kan göra då är att borsta tänderna och använda tandtråd efteråt.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet