Orsaken till rött, svullet och irriterat tandkött

När ditt tandkött är rött, svullet och irriterat, och du ser blod i handfatet när du borstat tänderna eller använt tandtråd, är det några av de första tecknen på tandköttsinflammation, och det är ganska vanligt. Tandköttet går från friskt rosafärgat och fast till irriterat och rött på grund av att mängden plack har ökat på tänderna och det uppstår en inflammatorisk reaktion i kroppen. När tandköttet är inflammerat och irriterat, blöder det lätt när du borstar eller använder tandtråd.

Den vanligaste orsaken till tandköttsinflammation är en oregelbunden munvårdsrutin. Felaktig teknik när du borstar tänderna kan också bidra till att problemet förvärras. När du inte borstar och använder tandtråd noggrant och regelbundet, tillåts mat och bakterier att strategiskt placera sig mellan tänder och tandkött där de tryggt kan växa och bilda plack. Plackuppbyggnaden vid tandköttskanten kan då hårdna till tandsten, om den inte tas bort med noggrann rengöring. Tandsten kan bara avlägsnas hos tandläkaren med speciella verktyg.

Det är viktigt att veta att det finns en chans att bli av med tandköttsinflammationen helt och hållet under en tid när tandköttet blöder och är inflammerat, bara genom att förbättra munhygienen. Så, trots att tandköttsinflammation i sig inte är farligt, bör det tas på största allvar och behandlas i tid, då det kan utvecklas till den allvarligare formen av tandköttssjukdom (parodontit), som är den främsta anledningen till tandlossning hos vuxna. Använd munskölj två gånger om dagen, fortsätt borsta tänderna skonsamt två gånger om dagen med en mjuk borste eller elektrisk tandborste, och använd tandtråd en gång om dagen. Se också till att boka regelbundna tandläkarbesök för att ta bort plack och tandsten.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet