Så undviker du dålig andedräkt

Alla har haft dålig andedräkt någon gång. Det är inget ovanligt, men det går att undvika. Här är några tips på hur du undviker att hamna i en pinsam situation:

Ta hand om din mun

Bra munhygien är avgörande för att åtgärda dålig andedräkt, men trots det är det inte alla som sköter den. En bra munvårdsrutin hjälper till att minska mängden bakterier som förorsakar den dåliga lukten i din mun. Använd dessutom munskölj två gånger dagligen för att reducera plack och förebygga hål i tänderna.

Tänk på vad du äter

Allt du stoppar i dig i matväg absorberas i blodet för att sedan dyka upp igen när du andas och pratar. Bland de värsta syndarna är ingredienser med kraftig smak, som till exempel vitlök, lök och annan kryddstark mat. Så, ät mer grönsaker och örter som selleri, morötter och persilja — de innehåller mycket vatten som hjälper till att skölja munnen ren.

Fyll på med vätska

Om du inte har möjlighet att borsta tänderna, använda tandtråd och munskölj efter varje måltid, kan det hjälpa att dricka något för att skölja bort bakterier och matrester innan de hinner orsaka problem. Vatten är bäst. Undvik läsk — allt det överflödiga sockret sätter sig på dina tänder och ditt tandkött, och blandar sig med matresterna vilket leder till dålig andedräkt.

Tugga på rätt saker

Att tugga på ett sockerfritt tuggummi efter maten kan hjälpa till att fräscha upp andedräkten och hålla igång salivflödet så att din mun kan skölja bort bakterier och matrester på ett naturligt sätt. Se upp med sugtabletter: de kan i bästa fall maskera dålig andedräkt, men i värsta fall är de fullproppade med socker som fastnar på tänderna och bara förvärrar problemet.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet