Salivens avgörande roll för en frisk mun

Saliv, den där genomskinliga, tunna vätskan i vår mun, är också en ofta bortglömd arbetare som i hög grad bidrar till en frisk mun.

Saliv räddar din mun

Tänk på saliv som en klimatanläggning, en effektiv matkvarn och en omfattande matsmältningshjälp. Saliv innehåller kraftfulla ämnen som löser upp maten medan du äter och ser till att den blir lättsmält.

Saliv skyddar tandköttet från bakterier

Saliv innehåller tandstärkande proteiner och mineraler som minskar mängden bakterier och risken för karies och tandköttssjukdom. Den bekämpar också dålig andedräkt genom att hålla bakterier borta.

Saliv stöttar tandproteser

Att åldras är inte utan utmaningar. Men tack vare din mun har du en utmaning mindre. Saliven håller löständerna på plats, så att vi inte behöver bekymra oss för missöden med tandproteserna när vi blir äldre.

Saliv motverkar muntorrhet

När vi blir äldre minskas också salivproduktionen. Det kallas muntorrhet, eller xerostomi. Vissa symtom på muntorrhet kan vara en obehaglig känsla av att tungan är svullen, att det blir svårt att svälja och det känns som att du måste tvinga ned spottet i halsen.

Utöver att det är besvärande, är muntorrhet också en öppen inbjudan till bakterier som trivs när det är brist på saliv. Muntorrhet leder därför ofta till dålig andedräkt, och ökar även risken för tandköttssjukdom, och hål i tänderna.

Muntorrhet blir vanligare ju äldre vi blir, men det kan också orsakas av vissa mediciner, kroniska tillstånd som diabetes, stress, rökning och till och med uttorkning.

Att hålla igång salivflödet är en viktig del i att hålla ditt tandkött och dina tänder friska. När din mun känns torr, kan du snabbt producera saliv genom att tugga på sockerfritt tuggummi, äta något eller dricka vatten. Om du tar någon medicin som har muntorrhet som biverkning kan du också prata med din läkare om det finns sätt att minska effekten, eller möjligtvis byta medicin.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet