Vad är halitos?

Halitos, även kallad kroniskt dålig andedräkt, är när en person utsöndrar en obehaglig lukt från munnen.

Den dåliga andedräkten på morgonen, som de flesta har när de vaknar, är inte halitos. Det är inte heller den tillfälligt illaluktande andedräkten du får efter att ha ätit kryddstark mat. Symtomen på halitos är en ihållande lukt som inte försvinner efter tandborstning eller användning av tandtråd och munskölj.

Det kan vara nedslående och genant, så pass att många människor inte ens vill prata om det med sin tandläkare.

Men det är också ganska vanligt, och kan åtgärdas med bra resultat.

Det finns många möjliga orsaker till halitos: hål i tänderna, tandsjukdom, spruckna lagningar och inte helt rena tandproteser är alla tänkbara källor. Matvanorna spelar förstås också in. Kost som innehåller mycket protein och lite kolhydrater, syrabildande mat, sötsaker och, förstås, lök och vitlök, kan alla bidra till dålig andedräkt. Det gör även överdriven kaffe- och alkoholkonsumtion. Tobaksanvändare löper en ännu större risk. Eftersom halitos i de flesta fall uppstår inuti munnen, bör första steget vara att se över din teknik när du borstar tänderna och använder munskölj. Att rengöra tänderna är nödvändigt, men det är också viktigt att du fokuserar lite extra på tungan — det är här stora mängder bakterier bor som orsakar dålig andedräkt. Skrapa tungan, och använd sedan tandtråd och munskölj. Bara tandborstning når 25% av munnen*. Ingen borde vara nöjd med en fjärdedels jobb.

*Från en studie som påvisar tandytans del av munnen.

Om du inte märker någon förbättring, bör ditt nästa steg vara ett tandläkarbesök. Du behöver inte vara generad eller rädd för att prata med tandvårdspersonalen om dina besvär. De kan sannolikt ställa en diagnos och behandla orsaken till dina besvär med andedräkten.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet