Vanliga orsaker till tandköttsinflammation

#1 Plack

Tandköttsinflammation orsakas vanligtvis av plack – en tjock bakteriebeläggning som bildas på tänder och tandkött och som försvinner när du borstar, använder tandtråd och sköljer. Miljontals vuxna har någon form av tandköttssjukdom. Den goda nyheten är att det första stadiet av tandköttsinflammation är reversibelt – så det kanske är smart att börja med några nya hälsosamma vanor. Det är förstås också viktigt att gå till tandläkaren regelbundet.

#2 Rökning

Rökning rubbar den normala funktionen hos cellerna i tandköttsvävnaden, och gör din mun mer sårbar för infektioner som tandköttsinflammation.

#3 Hormonförändringar

När du är gravid, och ibland till och med under den vanliga menscykeln, kan hormonnivåerna stiga och sjunka vilket gör tandköttet mer mottagligt för tandköttsinflammation. Att vara gravid betyder inte nödvändigtvis att du automatiskt får problem med tandkött eller tänder. Det betyder bara att du behöver ta lite extra vara på din mun under den här tiden för att behålla en frisk mun. Några ovanliga saker som du eventuellt kan uppleva under graviditeten är inflammerat tandkött som är irriterat, svullet och rött och som blöder lite när du borstar eller använder tandtråd. Om du upplever dessa symtom kan det vara bra att veta att de vanligtvis försvinner efter graviditeten.

#4 Receptbelagd medicin

Vissa mediciner kan ha en biverkning som hämmar salivproduktionen och salivflödet, vilket ger en torr mun där bakterier lättare kan spridas. Om du är bekymrad för hur ditt tandkött påverkas, så prata med din läkare om dina mediciner.

#5 Vitaminbrist

Det är inte alltid lätt att få i sig alla sina dagliga vitaminer, men om du inte får i dig tillräckligt med C-vitamin kan det vara särskilt skadligt för ditt tandkött. En kost som innehåller mycket socker och kolhydrater och lite C-vitamin kan leda till tandköttsproblem.

#6 Sneda tänder

Om du som så många andra har tänder som överlappar varandra, är sneda eller vridna, kan det vara en grogrund för tandköttsinflammation. Det beror på att ojämnheter skapar fler utrymmen där plack kan bildas och skada dina tänder och ditt tandkött. (Tips: Var lite extra noga med att borsta och använda tandtråd just där)

#7 Ärftlighet

Om andra i din familj har haft problem med tandköttsinflammation kan det vara värt att nämna det för din tandläkare, då det kan öka risken något för att drabbas av bakterieinfektionen.

Ett munskölj för

alla typer av kaxighet